Pin It
+ Besvar emne
Viser resultater 1 til 1 af 1

Emne: Smukke Dreng

 1. #1
  Überoverboggnasker Læsehesten's avatar
  Reg. dato
  Nov 2006
  Sted
  Odense
  Alder
  26
  Indlæg
  558

  Cool Smukke Dreng

  Smukke Dreng

  Forfatter: Charlotte Fischer

  Forfatterens hjemmeside

  Bogen kort fortalt: At være en del af eliten er ikke nødvendigvis en dans på roser. For bag den perfekte facade et 17-årige Nors liv et kaos af svigt, pres, selvskade og seksuelt misbrug.

  Udgivelsesår: 2019

  ISBN: 978-87-588-3609-6

  Forlag: Tellerup

  Samlet bedømmelse: 10/10

  Sprog: 10/10

  Handling: 10/10

  Underholdningsværdi: 10/10

  Bogen handler om 17 årige November, kaldet Nor. Nor går på privatskole, har masser af penge fra sin far, tøjet er de dyre mærkevarer og hans kæreste er smuk. Så på overfladen virker hans liv perfekt. Men sandheden er en helt anden. Han har det dårligt mig sig selv, og føler at der vokser tornekrat i hans blodårer, hver gang noget negativt, uforudset eller ukontrollerbart sker. For at få tornene ud er han nødt til at kradse sine arme til blods eller få en orgasme. Hans arme er fyldt med sår og ar, som han forsøger at skjule.

  Hans stedmor truer Nor til seksuelle akter, og Nor hader det. Men ikke så meget som hans far allerede hader ham. Hans far Kristian er fraværende både fysisk og mentalt, og har aldrig vis Nor nogen omsorg. Faren bebrejder Nor alt, og han kan aldrig gøre noget godt nok til Kristian. Han har valgt Nors lækre, rige kæreste Elisabeth, som da er god nok, men Nor er ikke forelsket i hende.

  Selvom hverdagen i sig selv er en kamp for Nor følger vi ham i bogen gennem en række hændelser der gør ondt, endnu værre og ender i et selvmordsforsøg.
  Efter det tager Nors liv en drejning og for en tid ser det ud til at blive bedre, men så nemt slipper man ikke ud af tanker om selvskade eller elitens præstationskrævende miljø.  Bogen er en interessant ungdomsbog, som adskiller sig fra de fleste ungdomsbøger. Her er hovedpersonene en ung fyr fra det dyreste postnummer i Danmark. Ham der på overfladen har alt, hvad man kan drømme om, må kæmpe med omverdenens pres, omsorgssvigt og indre skyldfølelse.
  Nor er en god fyr i et miljø hvor mange ellers er ligeglade og egoistiske. Men det er ikke nemt at være en god fyr. Hans omverden er fyldt med fine middage med indflydelsesrige, overfladiske, grådige personer, med en far der svigter og bebrejder ham, med de “rigtige” venner med penge og stoffer, med den lækre kæreste, der som alle andre i miljøet, altid bærer en tyk maske af makeup.

  Nors indre kvaler er rigtig godt beskrevet, Charlotte Fischer forstår virkelig at få tanker og følelser frem på en måde der gør at man lever sig ind i hans fysiske og psykiske smerte. Man får et lidt ambivalent forhold til Nor. Man kan se alle de frygtelige ting han gør gennem historien, hvordan han giver efter for presset og ydmyger sig selv. Men samtidig kan vi se den gode fyr han faktisk er under overfladen. Hvor skidt han har det med sit prestigefyldte overklasseliv. Vi følger hans drømme om at komme væk og hans sejre og nederlag. Det føles som en rigtig person, og hele historien er virkelig realistisk.
  Temaerne pres, svigt, magt, forventninger, facader, glæde, misbrug, indre kamp, kærlighed, håb, sorg, venskab og selvskade, kan godt blive lidt for klassisk og lidt “for meget”, i ungdomsbøger, men det er på ingen måde tilfældet her hvor de bliver uddybet, beskrevet og vendt på en elegant og vedkommende måde. Nogle af emnerne kan være lidt et tabu, men bliver her fremstillet på en barsk og gennemført facon.

  Det er en historie som tog mig gennem alle følelser. Vrede, sorg, skam, glæde, håb, håbløshed og meget mere. Det gav en klump i halsen mere end en gang, både på godt og ondt, jeg kunne virkelig mærke mit hjerte græde for Nor. Jeg har selv kæmpet med mild selvskade, og tankerne om det, er selv i dag ikke helt væk. Så der var noget genkendeligt ved beskrivelserne, som bliver ramt spot on, med vekslende følelser for og imod.
  Sproget i bogen er ungt og fyldt med tidens udtryk. Det viser en tydelig forståelse for ungdommens væsen, og gør det sjovt at læse. Sikkert også om 10 år når sproget har ændret sig.

  Normalt når jeg læser i toget til og fra arbejde falder jeg i søvn efter 10-15 minutter. Men med Smukke Dreng i hånden holdt jeg mig vågen i alle 55 minutter. Det tror jeg kun er sket med én anden bog. Den er ikke til at slippe og jeg måtte hele tiden lige læse lidt mere for at se hvad der nu ville ske. Spændingen blev holdt hele vejen igennem, selv da man tænkte at nu gav resten af handlingen sig selv fik Charlotte lige spundet nogle detaljer fra tidligere i bogen, sammen til en ny drejning af historien.

  Jeg kender Charlotte Fischer fra hendes lige så velskrevne Sjælevandrer serie, men det er jo en helt anden genre, som jeg var meget spændt på hvad Smukke Dreng ville bringe. Jeg blev ikke skuffet, tværtimod, er jeg imponeret over at hun skriver lige så fantastisk i den realistiske genre som i fantasy. Jeg er vild med det og kan kun anbefale bogen til alle der kan lide ungdomsbøger og tunge emner, men også bare folk der kan lide en virkelig fængende og velskrevet bog. Dog er den så barsk indimellem at jeg ikke vil anbefale den til unge under 15-16år. Jeg kan ikke finde noget negativt om bogen andet end jeg gerne vil have mere.
  Senest redigeret af Læsehesten : 13-11-19 kl. 18:04
  Why give up when you can fight?
  If you give up, you're sure to lose, but if you fight, there is a chance you might win.

+ Besvar emne

Hurtigt svar Hurtigt svar

Hvis du allerede er medlem, skal du logge ind ovenfor.

Hvad hedder det brændstof biler almindeligvis kører på?

Emneord for dette emne

Bogmærker

Regler for indlæg

 • Du kan starte nye emner
 • Du kan skrive svar
 • Du kan ikke tilføje vedhæftninger
 • Du kan ikke redigere dine indlæg
 •