*Nogle spoilers, men ikke slutningen*
Hvis Det Er Os er en ny young adult roman, skrevet af de prisvindende forfattere Adam Silvera (De Dør Begge Til Sidst), og Becky Albertalli (Simon vs. Verdens Forventninger). Det er en stand-alone bog, altså er der ikke andre bøger der hænger sammen med den, og så vidt jeg ved, bliver den ikke skrevet videre til en serie. Jeg har læst alle Becky Albertallis bøger, men ingen af Adam Silveras. Så vidt jeg ved, ligger hans bøger sig meget op af hendes; Let og sjov bog ved første øjekast, men jo dybere man graver, jo vigtigere og dybere temaer finder man i historierne.
Bogen handler om de to 16-årige drenge Arthur og Ben, som måske er blevet bragt sammen af universet med vilje, og måske blev trukket fra hinanden igen med vilje. Arthur er i New York over sommeren, hvor han arbejder som en slags assistent på hans mors arbejde, sammen med to lidt ældre piger. Ben har boet i New York hele sit liv, men siden hans vennegruppe for nyligt gik helt i vasken, har han kun en trofast ven tilbage; Dylan. Da Ben skal sende en kasse med gaver og ting i tilbage til sin ekskæreste, støder han ind i Arthur, og begge drenge er meget interesseret i hinanden, men da de pludselig bliver viklet ind i et flashmod-frieri lige midt på posthuset, er Ben allerede gået, før Arthur finder ham igen. Derhjemme begynder begge drenge hurtigt at få hjælp fra deres venner til at opspore hinanden, og efter utallige Google-søgninger, detektivarbejde, og med lidt hjælp fra universet, finder de hinanden igen. Men hvordan går man lige på date, og hvad gør man, når den ene skal tilbage til Georgia om få uger?

Jeg synes bogen var utrolig spændende og medrivende. Jeg elskede plottet, og hele idéen om at måske var det hele allerede planlagt på forhånd af universet, fascinerede mig. Den fangede mig lige fra første side, så selvom den var på omkring 450 sider, synes jeg ikke, den blev slidt for materiale overhovedet. Bogen er det op i tre dele, før de møder hinanden for anden gang, efter, og en epilog. Jeg synes den fungerer rigtig godt, fordi at selvom det i perioder går godt i deres forhold, tænker man endnu mere på, hvad de så vil gøre med deres forhold, når sommeren er slut. Der er det meget tilfredsstillende med en epilog, så man ikke ender på en cliffhanger, hvilket jeg synes er uendeligt irriterende. Karaktererne var skrevet godt og detaljeret, og selv forholdende mellem bipersonerne var skrevet så interessante, så man får lyst til at få skrevet en bog mere om hvordan de ender. Det kan godt lige i starten være en lille smule forvirrende lige at huske, hvem der er hvis ven, og hvem der er i familie med hvem, og hvor de bor, osv. Men det bliver nævnt tilpas mange gange, så man husker det, men det føles heller ikke som en informationsbombe, som om forfatteren skriver direkte til læseren ”Kan du huske, at det er Ethan der er venner med Arthur”.
Miljøet gav mig en rigtig New Yorker-vibe, og selvom jeg kun har været der en gang før, kunne jeg stadig sagtens se områderne i bogen for mig.
Sproget er som i de fleste ya-romaner skrevet i forståeligt sprog, i første-person, så man naturligt får en detaljerig beskrivelse af deres følelser og tanker. Der er også mange sjove referencer til popkultur som f.eks. Harry Potter og Disney. Det eneste minus for mig ved denne bog var, at hver eneste gang et moderne udtryk blev brugt, eller et fremmedord, teenagere i Danmark også siger på engelsk, var det skrevet i kursiv sådan her, hvilket fik det til at virke meget ”ung med de unge” -agtig. Det tydeliggjorde at det var voksne der havde skrevet bogen, og ikke brugte det samme sprog til hverdag. Når jeg taler på samme måde som i bogen med mine venner, bruger vi bare ordene normalt. For eksempel, hvis en ung i Danmark siger ”Jeg skal hænge ud med mit squad i aften”, lægger man heller ikke ekstra tryk på ordet ”squad”. Men det var så også det eneste jeg fandt irriterende ved bogen.
Kapitlerne var rimelig overskuelige, de varierede fra omkring 5-20 sider, og jeg synes at der var en god balance mellem beskrivelse og direkte tale.
Temaerne i bogen; homoseksualitet, kærlighed, venskab, brud, og at være ved at blive voksen, var taget godt op, og gav en noget at tænke over.

Alt i alt fandt jeg altså bogen meget god, og jeg ville helt sikkert læse den igen, hvis det ikke lige var fordi jeg havde utallige ulæste bøger på min ”to be read” liste.
Jeg vil anbefale den til folk fra omkring 12-års alderen, hvis man ikke har noget imod de få sexscener der er i bogen, og ellers er der ikke rigtig nogen øvre grænse, selvom man selvfølgelig bedst relaterer til karakterne, når man også er teenager.
Den gik klart over hvad jeg forventede, og var ikke kun en sød teenage-romance, men handlede også om, hvor svært det kan være, når man ”slår op” med sine venner. Jeg håber i har fået en godt indtryk af den, og god læselystJ

-Elektra Lucia Lyholm-Raagaard.