"Gåden om Alaska" er skrevet af John Green og er oprindeligt udgivet på engelsk med titlen: "Looking for Alaska" i 2005. Dette er den danske udgivet, netop oversat, og indeholdende ekstra-materiale som ikke har været udgivet før. Dette er for at fejre bogen 10års jubilæum.

Bogen er en ungdomsroman omdrejningspunkt om hovedpersonen Miles, der starter på en ny kostskole. Miles' nye værelseskammerat Chip og den umådelige smukke og mystiske Alaska ændrer Miles' liv. Der er i bogen masser af små tvist, som gør den helt unik. Blandt andet Miles' store interesse for kendte menneskers sidste ord, men også den nedtælling og optælling som foregår gennem hele bogen som kapiteloverskrifter. Plottet i bogen er underholdende, knæ-klaskende sjovt og dybt sørgeligt. Det er gennemtænk og via ekstramaterialet får man en indsigt i John Green og redaktøren Julie Strauss-Gabel arbejde med bogen og plottet. Ekstramaterialet giver også svar på ofte stillede spørgsmål, en såkaldt "Q&A", Questions and Answers" om "Gåden om Alaska", og er i sandhed guld værd, for både den nye John Green læser, men også den læser, der hele tiden vender tilbage til de tankefulde bøger.

Sproget i bogen er relativt simpelt og let forståeligt, dog kan man tydeligt fornemme at der er noget underlæggende i den måde Proppen, Miles' kælenavn, ser verden på samt det mysterium, som Alaska i virkeligheden er.

Bogen bærer præg af at være John Greens første. I gennem hans forfatterskab bibeholder han den afslappede måde at fortælle på, men det underlæggende, det som vi som læsere hungrer og lever efter, træder tydeligere og tydeligere frem i blandt andet hans senere værker som "En flænge i himlen".

"Gåden om Alaska" kan klart anbefales til læsere, som er vilde med ungdomsromaner og elsker små plottvist og det lidt mystiske og symboldrevne skrivestil, som John Green er så kendt for. En bog som vil følge en, selv længere efter man har læst den.