Marja Björks roman ’Dreng’ handler om den unge, transkønnede Makke, der startede sit liv som en pige ved navn Marion. Da Makke var helt lille døde hans far, og den efterfølgende sorg og økonomisk krise sætter et tydeligt præg på den helt unge dreng, der endnu bliver kaldt ved et pigenavn, han ikke kan identificere sig med. Det går hurtigt op for Makke, at der ifølge de andre er en bestemt måde man skal være pige på – men Makke har ikke lyst til at have langt hår eller gå med nederdel, og han stræber ikke efter at være hverken maskulin eller feminin. Han vil bare gerne være Makke.

Vi følger Makke gennem tykt og tyndt, gennem opture og nederlag, og gennem de nye indtryk og opdagelser han får gennem sin overgang fra pige til dreng. Historien er en personlig og hudløs ærlig fortælling om at opdage sin seksualitet og identitet, samt at føle sig sat udenfor mængden. ’Dreng’ handler om ikke at passe ind i et samfund, der skildrer mellem han og hun og ikke accepterer, at man identificerer sig med et andet køn end det man er født med.

Hvis du vil læse en fortællende ungdomsroman, der er baseret på rigtige hændelser og skildrer livet som en ung minoritet, så skal du have fingrene i ’Dreng’.

_____________________________________


Marja Björks novelle er skrevet på baggrund af hendes egne erfaringer med sin søn, og det kan man tydeligt mærke gennem den oprigtighed og nærhed, man oplever i bogen. Det er ikke så meget sproget eller spændingen, der gør ’Dreng’ læseværdig, men historien, der i fortællende form fremviser en usædvanlig overgang fra barn til voksen og fra dreng fanget i en pigekrop til bare dreng. Man kan tydeligt mærke hvordan Makke finder sig selv, og den udvikling er utrolig fængende og rørende.

Det er dog ikke en actionfyldt roman, og man skal behandle den meget ligesom en dokumentar eller en personlig beretning, og fokusere på historien og følelserne bag, for at få det bedste ud af den. Bogen giver et rigtig godt indblik i transkønnedes udfordringer og livssyn, og er på den måde rigtig spændende, og ligner ikke noget, jeg har set før. Hvis man gerne vil oplyses om, hvordan det er at være sat udenfor normerne, så er ’Dreng’ en rigtig god og ægte fortælling, der giver dig noget at tænke over.