Pin It
+ Besvar emne
Viser resultater 1 til 3 af 3

Emne: Smertensbarn af Mette Finderup

 1. #1
  Boggnasker LicentiaPoetica's avatar
  Reg. dato
  May 2009
  Sted
  Jylland
  Indlæg
  299

  Wink Smertensbarn af Mette Finderup

  Smertensbarn af Mette Finderup

  Forfatter: Mette Finderup

  Forfatterens hjemmeside

  Bogen kort fortalt: Gyrith er 15 år og bor i en lille landsby i vikingetiden. I byen er de asatroende og hvert år skal byens vigtigste jomfru på sejdrejse til Asgård. I år er det Gyriths tur..

  Udgivelsesår: 2012

  ISBN: 987-87-02-11752-3

  Forlag: Gyldendal

  Serie: Den Grønne Ø - del 1

  Samlet bedømmelse: 8/10

  Sprog: 8/10

  Handling: 8/10

  Underholdningsværdi: 9/10

  'Måske skaber mennesker altid en stærk følelse af noget, når vi er fysisk tæt på hinanden. Måske er det derfor, vi helt naturligt holder os på en vis afstand?'

  Ovenstående spørgsmål bliver omdrejningspunktet i Mette Finderups bog om Gyrith. Bogen stiller store spørgsmål omkring kultur, religion og menneskelige relationer, men er samtidig en spændende og dynamisk fortælling om livet i vikingetiden og det at være ung og søgende.

  Bogen kort fortalt:
  15-årige Gyrith bor i et lille bysamfund i vikingetiden. Hun er høvedmandens datter, og sammen med sin mor og storebroderen Ulver, udgør de en af byens vigtigste familier.
  Gyrith skal på dette års sejdrejse til Asgård - en rejse som udføres af byens vigtigste jomfru og skal sikre gudernes velvilje over for bysamfundet, god høst og frugtbarhed. Gyrith er skeptisk og bryder sig ikke om idéen. Hun vil hellere ride med sin elskede storebror Ulver og være sammen med veninden Ravnfager, end hun vil terpe urter og have ansvar for byens omdømme ved guderne i Asgård.
  Hendes mor får hende dog overtalt, men rejsen går ikke som planlagt. Freja er ikke den smukke og barmhjertige gudinde fra myterne, men forbander Gyrith med ordene: "Jeg, Freja, Kærlighedens og Frugtbarhedens Gudinde, lover dig, at jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at du mister alle, du elsker eller kommer til at elske. Jeg vil rive kærlighedens lykke ud af din favn gang på gang. Jeg vil holde dig gold og kold og barnløs i hele dit elendige menneskeliv."
  Og så tager begivenhederne ellers fart!

  'Det jeg så, var et mørke, der mindede alt for meget om det, jeg så pinagtigt forsøgte at holde nede, og som var sluppet løs et kort øjeblik.'

  Gyrith er teenager på godt og ondt. Der er ikke den store forskel på de tanker og følelser, Gyrith tumler med i vikingetiden, og dem vi selv oplever i dag. Dette virker rigtig godt og på intet tidspunkt utroværdigt. Det gør bogen nærværende, realistisk og spændende og man lever sig virkelig ind i de smukke og detaljerede beskrivelser. Det er på mange måder en psykologisk roman, som er god til at vise flere synspunkter. Man får sympati med stort set alle af bogens karakterer, også i situationer hvor deres handlinger og mål er modstridende, fordi man får en forståelse for, hvorfor de tænker og handler som de gør. Det er rigtig flot skrevet.

  Filosofisk og samfundskritisk:
  Bogen har nogle ret smukke passager, der både beskriver forholdet til naturen og de menneskelige relationer. Den åbner op for nogle spændende filosofiske overvejelser med sætninger som:

  "Jeg er kun slave af navn, men du er slave af dit tåbelige begær efter magt (...) Slave er ikke noget man bliver, fordi folk fører én væk i lænker. Slave er noget man er, fordi man er et lille menneske."

  Ovenstående er et godt udtryk for den samfundskritik der også ligger skjult i bogen. Der bliver diskuteret samfundsopbygning, normer og etik, hierarki og menneskerettigheder. Der bliver sat fokus på respekt og medmenneskelighed på tværs af samfundslag. Der bliver vist vigtigheden i alle typer mennesker og professioner for at opretholde et landsbysamfund. Smeden, som bliver hjemme fra togt for at holde byen kørende som håndværker og altmuligmand, er præcis lige så vigtig for helheden som krigerne. Kvindernes opgave er ikke den samme som mændenes, men også livsvigtig, hvis alt skal køre rundt. Det er en spændende bog på mange niveauer, og man kan få rigtig meget ud af det, hvis man bruger tid på at dvæle et øjeblik ved de filosofiske og samfundsmæssige overvejelser som Mette Finderup tager op. Man kan nemt komme til at ændre sit menneskesyn og udvikle sig, præcis som det sker for Gyrith.

  Lidt blasfemisk kan jeg ikke lade være med at synes bogen er. Nu har jeg selv studeret asatroen rigtig meget og læst alle sagnene og myterne, og det er da noget af en kamel at sluge, når Mette Finderup beskriver Freja som en gammel kæmpe, med en stor slaskende mave og hængebryster, der udnytter mænd og ikke er det mindste venlig eller forstående.
  Det er dog okay, jeg har altid været imod folk der brokkede sig over kritiske beskrivelser af deres trosoverhoved, men jeg synes der bliver smurt lidt tykt på, når hun udover dette også har sært spidse tænder, buskede øjenbryn og stikkende øjne. Alt med måde Mette Finderup, men fred være med det
  Også Balder, der beskrives som egoistisk og ligeglad. Der bliver lagt godt i ilden til senvikingetidens opgør med asatroen og overgang til kristendommen, men dette er også spændende og noget jeg ser frem til at følge med i.

  Sproget:
  Sproget er flot og rigt detaljeret. Sproget er autentisk og det er kun meget få steder, man får en følelse af at det hopper ud af tid. Gyrith og Ravnfager diskuterer drenge og kærlighed på en måde, som er meget lig hvordan det ville foregå i dag, men man får ikke en følelse af at det ikke passer ind i deres samtid og sammenhæng også. Selvom jeg er klar over, at konflikten mellem mor og datter sikkert er almengyldig og disse også skændtes i vikingetiden, virker det dog lidt forkert, når Gyrith i vikingetiden til sin mor, som både er autoritet og en af byens højtstående kvinder, siger: "Det bliver ikke med mig i hovedrollen. Så fat det dog narrøv. Gør det selv!".
  Den tror jeg simpelthen ikke på, men derudover er der kun meget få steder hvor man sætter spørgsmålstegn ved sproget.
  Der er derimod flere steder hvor sproget bliver ligefrem magisk og malende. Specielt naturbeskrivelserne gør at bogen bliver en fryd at læse.

  "Mine muskler smerter når jeg slås, men synger når jeg elsker."

  En kærlighedsroman
  Det er på en gang en fantasifuld historisk roman, og en heftig kærlighedsroman og ungdomsbog. Den handler både om den kærlighed man oplever til sin familie og sine venner og den følelsesmæssige og fysiske tiltrækning man begynder at opleve til folk omkring sig.

  Layoutet:
  Normalt ville jeg nok ikke kommentere på layoutet, men denne bog har noget ekstraordinært, som gør at det næsten skal nævnes. Sidernes kanter er malet i en smuk grøn farve med et hint af guld, som giver et smukt skær og allerede fra starten leder tankerne hen på natur og eventyr. Samtidig er der også lavet et rigtig smukt logo som omkranser bogens titel og også titlerne på delafsnittene.

  Læseoplevelse:
  Det var en rigtig god læseoplevelse. Bogen, som er på 264 sider, er delt ind i fire dele og i kapitler. Det er længe siden jeg har oplevet en bog opdelt i kapitler, og denne havde endda titler på hvert kapitel, hvilket virkede som prikken over i'er og tilførte den sidste dimension af fuldendthed til romanen.
  Del 1 var, som hele bogen, god og velskrevet, men efter min mening var det først i de efterfølgende 3 dele af bogen, at den blev rigtig spændende. Den blev endda så dynamisk og interessant at de sidste to dele blev læst uden ophold. Jeg kunne godt lægge bogen fra mig i starten, også i længere tid, men i slutningen blev man rigtig grebet.
  Der blev lagt nogle gode hints ind til kommende bøgers udvikling og jeg ser frem til at læse efterfølgerne og følge Gyriths udvikling.

  Hvem skal læse den?
  Jeg tror man skal være 14-15 år, for at få fuldt udbytte af de dybere betydninger i bogen. De filosofiske og samfundsdebatterende dele. Samtidig er der også nogle kærlighedsscener, som bliver en smule grafiske i slutningen, hvilket man skal være opmærksom på. Jeg synes på ingen måde det er for meget, jeg synes faktisk det er ret smukt og passende, men man skal nok ikke være 8 år.
  Alligevel tror jeg godt man kan få stor glæde af bogen og en god læseoplevelse allerede fra 11-12 år, så læser man selvfølgelig bare bogen i et andet lys og får noget andet ud af det, men jeg er sikker på den har kvaliteter nok til at en moden pige i den alder også finder noget fantastisk og spændende ved fortællingen.
  Man skal nok være pige for at kunne leve sig helt ind i hovedpersonen Gyriths liv. I hvert fald forelskelsen er fra en piges synspunkt, men alligevel portrætterer Finderup alle personerne i bogen så præcist og livligt, at jeg også tror drenge vil kunne nyde bogen. Selve handlingen er til tider også actionpræget og spændende, så det er bestemt ikke et must at være pige.

  Bøger der ligner:

  Hvis du kan lide denne bog, er der en sandsynlighed for, at du også vil kunne lide:

  Serien om Erik Menneskesøn af Lars-Henrik Olsen
  Lokes Høj af Andrea Fisker
  Ragnarok - En gudefortælling af Villy Sørensen
  Andre skønlitterære bøger eller fagbøger om den nordiske mytologi.

  Det gælder selvfølgelig også den anden vej: hvis du kan lide ovenstående bøger, er der en sandsynlighed for, at du vil kunne lide Smertensbarn.

  Leveret af Riidr e-bøger | Mere om 'Den grønne ø 1' som e-bog

  Senest redigeret af Boris : 08-11-13 kl. 07:14

 2. #2
  Überoverboggnasker Emsen's avatar
  Reg. dato
  Apr 2011
  Sted
  HUSET
  Indlæg
  587

  Standard

  Det var da en dejlig lang boganmeldelse!
  -Tak for den

 3. #3
  Boggnasker LicentiaPoetica's avatar
  Reg. dato
  May 2009
  Sted
  Jylland
  Indlæg
  299

  Standard

  Sikkert så lang, at det afskrækker nogle fra at læse den :D men det er svært at stoppe igen, når man først er kommet i gang, synes jeg.

  Men tak skal du have

+ Besvar emne

Hurtigt svar Hurtigt svar

Hvis du allerede er medlem, skal du logge ind ovenfor.

Hvad hedder det brændstof biler almindeligvis kører på?

Emneord for dette emne

Bogmærker

Regler for indlæg

 • Du kan starte nye emner
 • Du kan skrive svar
 • Du kan ikke tilføje vedhæftninger
 • Du kan ikke redigere dine indlæg
 •