Pin It
+ Besvar emne
Viser resultater 1 til 3 af 3

Emne: Skriv dit plot - del 1

 1. #1
  Super Moderator Gribben's avatar
  Reg. dato
  Feb 2009
  Sted
  Odense
  Indlæg
  11.782

  Standard Skriv dit plot - del 1

  Enhver historie har brug for et hjerte. "Hjertet" i din historie er plottet - altså hvad hele historien skal handle om.
  Der er forskellige måder at lave et plot på, og der er ingen rigtig eller forkert indgang til det.
  Jeg vil fortælle om nogle af de måder, hvorpå du kan finde på en ide til din historie, og så få den udviklet fra skitse til færdigt arbejde.

  At finde på historien
  Nogle skriver bare ud i et væld uden at tænke på plottet, før de skriver. Det kan være en god metode, men jeg har set mange fejle ved denne; simpelthen fordi de ikke har en historie at knytte sig til.
  Derfor vil jeg råde nybegyndere - såvel som mange øvede - der har svært ved bare at skrive, til at danne et ordentligt plot før der skrives.
  Jeg mener ikke, at du skal rende rundt med hele historien i hovedet, før du går i gang. Din skitse må genre være lidt løs, så du kan proppe dine egne ting ind efterhånden, hvis du får en god ide - men hav en kerne i historien.

  Men hvordan finder du denne kerne?

  Mane spørger, hvordan man får en ide. De fortæller, de sidder længe foran computeren og tænker, men der kommer ingen ideer.
  Lyt til mit råd: Ideerne kommer ikke bare, du skal arbejde for dem.
  Du kan ikke regne med, du sidder i et tog og får en succes ide - de ting sker meget sjældent. Kom ud af hullet og søg!
  Hvad har du opdaget i dag? Da du gik til skole, arbejde? Du kom måske forbi en børnehave. Hvad lavede børnene? Spillede bold? Og senere så du en gammel dame gå tur med sin hund?
  Mange vil sige, det ikke er nok stof. Men det er det!
  Hvordan kan vi kreere en historie af disse ting? Tænk kreativt! Der er mange muligheder.
  Hvad nu, hvis de legende børns bold faldt over børnehavens hegn. Måske kom den gamle dame med hunden forbi i det samme. Hunden får øje på bolden, og bliver vild efter at få fat i den. Hun kan ikke holde hunden, da hun er så gammel, hunden slipper løs og løber efter bolden.
  Her har vi en historie. Ikke en Harry Potter succes, måske, men en historie.

  Hvordan skal historien ses?

  Med denne overskrift mener jeg: hvilken synsvinkel vil du tage?
  Lad os tage fat i historien om bolden og hunden igen. Du kunne vælge at skrive den set fra den gamle dames synsvinkel; hvordan hun må til at jagte hunden, og det kan hun slet ikke overkomme, fordi hun er dårligt gående. Måske har hun endda indkøbsposer med at slæbe på. Hvad skal hun gøre?
  Du kan også se det fra børnenes synsvinkel. De har mistet deres bold. Hvad skal de nu gøre? Eller hvad med fra hundens synsvinkel - en måske sjov historie om hundens eventyr, mens den jagter bolden?
  Der er mange muligheder, hver synsvinkel giver sin historie, så tænk grundigt over, hvad du vælger!

  Gør din historie interessant
  Lad os sige, vi vælger at se historien fra børnenes synsvinkel.
  Hvad nu? Hvad vil de gøre?
  Lad os antage, at det er to drenge, der har haft spillet med bolden. Den ene ejer måske ligefrem bolden, og er derfor ivrig efter at få den igen.
  De to drenge kunne selvfølgelig gå ind og få hjælp af de voksne til at hente den, men så ville historien hurtigt slutte. Hvorfor ikke gøre det mere interessant?
  Hvad hvis drengen var så ivrig efter at få bolden tilbage, at han kravlede over hegnet for at komme efter den? Hvad hvis hans ven tog med? Hvad hvis de begge måtte ud i et farefuldt eventyr over veje med biler, voksne og at de farer vild til sidst?
  Vælg ikke det mest indlysende - tænk. Hvad kan gøre din historie mere interessant? Vær åben overfor alle muligheder!

  Dine karakterer - dit plot
  Jeg vil ikke gå så meget ind på karaktererne her, da der senere vil blive lavet en beskrivelse af, hvordan du kan lave en god karakter til din historie, men jeg synes dog, det bør nævnes:
  Dine karakterer er en stor del af dit plot.
  Tænk over historien med bolden igen. Hvis begge drenge er artige og altid gør, hvad forældrene siger, er det usandsynligt, at de vil rende ud efter bolden alene uden at kontakte en voksen. Men hvad nu hvis de derimod er typen, der ikke tænker over sådanne ting? Eller at den ene er bange for, at de voksne vil blive sure over, at han har mistet bolden, så han mener, det er bedst, han tager af sted alene? Hvad hvis han er så bange for, at de bliver sure, at han gemmer sig i et legehus i stedet for at lede efter den?
  Personlighed og tankegang gør, at historien bliver forskellig, alt efter hvilken personlighed dine karakterer har. Så kast lige et ekstra blik på personlighederne og plottet og se, om de to ting passer sammen.

  Kasser ideer
  Nu har vi kernen i historien: To drenge spiller med bold, da den ene skyder den over hegnet. En dame kommer forbi i det samme med en hund, der ser bolden. Hun kan ikke styre hunden, der løber efter bolden - på samme tid med at en af drengene kravler over for at få bolden.
  Er der allerede noget, der skal skæres af din ide?
  Den gamle dame og hunden er faktisk blevet overflødige. De kunne bruges til en anden historie, men ikke denne. Skær dem bort.
  Husk altid at skære alt væk, der ikke er relevant for historien. Det er bare kedeligt og fylder.
  Nu har vi to drenge, der spiller bold, mister bolden hvorefter den ene tager ud for at finde den. Et rent eventyr for et barn!
  Knægten har næppe været nogen steder i byen uden sine forældre. Nu skal han til at opleve verden helt selv, mens han jagter sin trillende bold.
  Hvad skal han opleve?

  Kød på skelettet
  Nu skal du udtænke det, der skal ske rundt om kernen. Du kan allerede nu begynde at skrive løs uden omtanke, da du ved, hvad du skal holde dig til. Er du dog ikke helt tryk ved dette, så prøv at gå videre i planlægningen.
  Hvad skal drengen opleve? Hvad med noget drama; han skal over vejen, da bolden triller ned ad en bakke. Måske den triller ind i en have? Hvad oplever han her? Måske der er en bidsk hund i haven, han skal forbi? Eller bolden bliver væk, og han skal lede haven igennem?
  Hvad hvis en anden dreng tager bolden og siger, det er hans? Skal de skændes om den, bliver de fjender eller venner i enden?
  Nu kan du kun bruge din fantasi til at fylde på historien, men husk; tag kun det mest relevante, og fyld ikke på bare for at fylde på. Du har sikkert en masse ideer til, hvad der kan ske med drengen, men vælg nogle enkle få og gå i dybden med, i stedet for at skøjte overfladisk hen over dem alle.
  Tænk, udvælg, tænk, udvælg og tænk lidt mere.

  I 2. part af "Skriv dit plot" vil jeg fortælle om, hvordan du finder de små huller i historien, der kan få hele din historie til at klaske sammen som et korthus. Jeg vil fortælle om, hvordan du kan gennemtjekke din historie, skære unødvendige dele af den fra og finde en ordentlig slutning og start - der kan være det sværeste af alt.

 2. #2
  Bogfanatiker Else's avatar
  Reg. dato
  Oct 2006
  Alder
  26
  Indlæg
  823

  Standard

  Part 2 kunne jeg godt tænke mig at læse - især det med karaktererne. Og at opdage huller, vil jeg såre gerne kunne. Nu har jeg ikke for vane at skrive frivilligt; det vil sige, jeg nøjes at nyde at skrive, når jeg bliver tvunget via skolen - men jeg holder meget af at udtænke historier.

 3. #3
  Super Moderator Gribben's avatar
  Reg. dato
  Feb 2009
  Sted
  Odense
  Indlæg
  11.782

  Standard

  Citer Oprindeligt indsendt af Else
  Part 2 kunne jeg godt tænke mig at læse - især det med karaktererne. Og at opdage huller, vil jeg såre gerne kunne. Nu har jeg ikke for vane at skrive frivilligt; det vil sige, jeg nøjes at nyde at skrive, når jeg bliver tvunget via skolen - men jeg holder meget af at udtænke historier.
  Uha ja, vil også vildt gerne læse 2. del.. :D
  Alle indlæg fra brugere på siden, som har ønsket at få deres konti lukket/slettet eller som ikke længere er aktive på siden opsamles på min konto pr 21.2.2009.

+ Besvar emne

Hurtigt svar Hurtigt svar

Hvis du allerede er medlem, skal du logge ind ovenfor.

Hvad hedder det brændstof biler almindeligvis kører på?

Emneord for dette emne

Bogmærker

Regler for indlæg

 • Du kan starte nye emner
 • Du kan skrive svar
 • Du kan ikke tilføje vedhæftninger
 • Du kan ikke redigere dine indlæg
 •