Pin It
+ Besvar emne
Viser resultater 1 til 2 af 2

Emne: Den 4. parallel Maria-eksperimentet af Kjetil Johnsen

 1. #1
  Boggnasker fritzeline's avatar
  Reg. dato
  Feb 2010
  Sted
  Odense
  Indlæg
  146

  Standard Den 4. parallel Maria-eksperimentet af Kjetil Johnsen

  Den 4. parallel Maria-eksperimentet af Kjetil Johnsen

  Forfatter: Kjetil Johnsen

  Forfatterens hjemmeside

  Bogen kort fortalt: Den fjerde og sidste i sci-fi serien om den 17 årige Emma, der kan rejse mellem parallel verdner.

  Udgivelsesår: 2012

  Forlag: Høst og Søn

  Serie: Den 4. parallel

  Samlet bedømmelse: 8/10

  Sprog: 8/10

  Handling: 8/10

  Underholdningsværdi: 8/10

  Den sidste rejse igennem rum og tid

  "Den 4. parallel Maria-eksperimentet" er den sidste i 4-bindsserien om den 17årige Emma, som i bind 1 "Lazarusfænomenet" vågner op i en fremmed og fjendtlig verden, for langsomt at opdage at hun har evnen til at rejse imellem parallel verdner. Den første verden hun vågner op i er et farligt sted og det går hurtigt op for hende, at hun er nød til at mistænke alt og alle for at overleve. I bind 2 i serien "Carringtonkatastrofen" følges Caine, en toptrænet nazi-soldat, som i sit parallel univers er fanget i en verden af vold og krig. Caine er villig til at gøre hvad som helst for at slippe ud af den verden, så da han opdager, at der findes en pige i en anden parallel verden, som kan være den livlinje ud af helvede han har ledt efter, kan intet stoppe ham i hans forsøg på at finde hende. Det lykkes Caine at bringe Emma med tilbage til hans parallel verden, men mødet med Emma har forandret noget i ham. "Æon-paradokset" er Caine og Emmas kamp mod nazisterne og flugten fra de manipulerende telepater, som synes at kunne finde dem alle steder. Da det endelig lykkes Emma at rejse fra Caines verden er det sidste hun ser hvordan hendes beskytter og kæreste skydes.

  I "Maria-eksperimentet" vender Emma tilbage til starten, sit eget univers, men tør ikke længere stole på nogen. End ikke sin egen familie, samtidigt med at hun plages af uvidenhed om hvad der er sket med Caine. Hun kan ikke tro at han virkeligt er død. Emma bliver mere og mere mistænkelig, for alle opfører sig for normalt også da hun vifter sin overskårne finger frem for alle. Hun bliver dog narret i en fælde med Lillebrors hjælp og det går langsomt op for hende, hvorfor alle er så interesseret i at fange hende. Det er ikke kun hendes evne til at rejse mellem parallel universer, men noget langt større der står på spil...  Sci-fi af en udsøgt kaliber

  Det er en fornøjelse at læse fire værker, der er så gennemtænkte. Ikke kun sprogligt, men også i forhold til handling, karaktere og plot. Kjetil Johnson er en utroligt begavet forfatter, der fanger sin læser fra start til slut og på intet tidspunkt mister pusten eller moment. Nogen forfattere sætter farten lidt ned i en series andet eller tredje bind, men ikke Kjetil Johnson. Hele vejen igennem alle fire bind er der et hæsblæsende tempo, krydret med vilde flugt-scener, en smule romantik og stærke karaktere, der på intet tidspunkt mister troværdighed eller nærhed. Karakteren Emma vokser og Caine lærer at drømme om en bedre verden.

  Det sværeste at skrive om i sci-fi har altid været parallel universer eller tidsrejser, for der er et næsten uovervindeligt paradoks indbygget i hele ideen, som gør det umuligt nogensinde at beskrive det i en roman. Det er essensen af et paradoks. Der er fælder, selv for en forfatter og der er mange ikke særligt vellykkede litterære forsøg på at knække den goriske knude, der hedder tidsrejser og parallel univers. En dygtig forfatter ignorere ikke det paradoks det ligger i tidsrejse og parallel ideen, men favner det. Det gør Kjetil Johnson til fulde og skaber et smukt, dynamisk og troværdigt sci-fi univers.

  "Den 4. parallel" kan gøre det sammen for mange nye og yngre sci-fi læsere, som William Gibson gjorde for cyberpunk sci-fi genren; åbne døren for mange læsere ind til en helt unik og utrolig verden. Det er ikke en ny genreskabende serie, nej - men det er en serie der, intelligent og poetisk, tager et meget kærligt livtag på hele sci-fi genren og minder alle om, at man aldrig nogensinde må kede sin læser, men skal udfordre og sætte tankerne i gang.

  Til de lidt mere hard-core sci-fi læsere; der er rigeligt med guf og gør jer selv den tjeneste at bruge et par minutter på at google lidt på titlerne af de første tre værker; Lazarus, Carringtonkatastrofen og Æon. Der er mening med det hele på et meget interessant og dybt niveau
  Så hvis i nu engang skal skrive en analyse af en bog i dansk, så choker jeres lærer med en sci-fi bog med indhold og teorier, som de sikkert aldrig før har hørt om, men som rent faktisk eksistere. Rigtig god sci-fi lusker nemlig altid en masse faktuel viden ind i hovedet på sine læsere og Kjetil Johnson er en fantastisk super-sniger.


  Det har været en fornøjelse og jeg håber at alle... selv dem der ikke normalt læser Sci-fi, vil bruge noget af påsken på at gnaske dem igennem... det var hvert et sekund værd... også uden chokolade æg.
  Vedhæftede thumbnails Vedhæftede thumbnails Den 4. parallel Maria-eksperimentet af Kjetil Johnsen-images.jpg  
  Senest redigeret af Boris : 29-03-12 kl. 07:33
  Finurlige Hilsner
  Gertrud Christensen aka Fritzeline


 2. #2
  Boggnasker fritzeline's avatar
  Reg. dato
  Feb 2010
  Sted
  Odense
  Indlæg
  146

  Standard

  ... atter engang er anmelderen her lykkelig og tilfreds... Kjetil Johnson sniger sig højere og højere op på listen over ynglingsforfattere...
  Finurlige Hilsner
  Gertrud Christensen aka Fritzeline


+ Besvar emne

Hurtigt svar Hurtigt svar

Hvis du allerede er medlem, skal du logge ind ovenfor.

Hvad hedder det brændstof biler almindeligvis kører på?

Emneord for dette emne

Bogmærker

Regler for indlæg

 • Du kan starte nye emner
 • Du kan skrive svar
 • Du kan ikke tilføje vedhæftninger
 • Du kan ikke redigere dine indlæg
 •