Romanens hovedperson Vega er 16 år. Da det en dag banker på døren, og det er politiet, ved Vega godt, hvorfor de leder efter hendes bror, Jakob, men hun ved også, at hun må holde sin mund. Jakob har været forsvundet i et stykke tid, og Vega begiver sig ud for at finde ham. Hun bliver nødt til at advare ham, og de bliver sammen nødt til at finde hoved og hale i den forbrydelse, som politiet tror, at Jakob er skyldig i.
Romen er velfortalt. Sproget glider let, og den megen dialog gør personerne levende og vedkommende. Vega bevæger sig rundt i et Sverige, som ikke mange af os på den anden side af sundet kender. Det Sverige hvor fattigdom hersker, og hvor voksne ikke altid er rare at være sammen med. Vega bliver tvunget ind i voksenlivet, mens hun leder efter Jakob, og hun bliver nødt til selv at blive voksen for at kunne gebærde sig.
På mange måder er det en barsk roman, men det er også en roman om at holde sammen. At hjælpe hinanden. Og om at finde sine egne grænser.
Soim krimi ligger "Oktober er den koldeste måned" helt på højde med mange af de voksenkrimier, der bliver udgivet. Mysteriet er ikke lige til at gætte og med mellemrum sidder man yderst på stolen, mens man hepper på Vega og hendes bror.
Bestemt anbefalelsesværdig!