"Ind i ilden" er en historisk roman skrevet af Aina Basso. Basso kommer fra Norge og er født i 1979. Hun er uddannet historiker, og har tidligere udgivet to historiske romaner.
Bogen fortæller historien om pigen Dorothe, som er rigmandsdatter fra København og pigen Elen, som er datter af en klog kone fra Finmark, Norge. Hvert andet kapitel fortælles fra Elens synsvinkel, ligeså gøres det fra Dorothes synsvinkel. Dorothes perspektiv fortælles i nutid, men historien fra Elens perspektiv fortælles fra datid. Dette gør, at man ved hvert kapitel er ekstra opmærksom, eller får skærpet opmærksomheden. En ny historie, en ny vinkel.

Dorothe og Elen oplever samfundet i 1600'tallet på to forskellige måder. Fra "lav" og "høj" byrd. De er på hver sin side i heksejagterne, der finder sted på dette tidspunkt. Selve bogens tema er netop disse heksejagter, samt hvordan de to parter forholdt sig til dem.

Bogen har et let sprog, som formår at binde en til historien. Det virker godt med skift i nutid/datid, efter man har vænnet sig til det. Aina Basso beskriver forholdene og omgivelserne hvor historie finder sted på en smuk, enkel og fortryllende både.
Plottet til bogen er dog lettere gennemskueligt efter man blot har læst et par kapitler. Dette spolerer oplevelsen en smule. Men er man vild med historisk fiktion, og med en forfatter som virkelig kan sit kram om netop 1600'tallets hekseafbrændinger, gør det slet ikke noget. Sproget vækket det barske emne til livet, og formår at få æbleblomster og nordlys til at sprudle sig frem af den sorte sværte på det hvide papir.

"Ind i ilden" kan anbefales til enhver som elsker historisk fiktion, eller gerne vil vide mere om 1600'tallets samfund og hekseafbrændinger. Bogens nemme og simple sprog gør den egnet til også yngre læsere, som tør give sig i kast med et ellers barsk emne.