Pin It
+ Besvar emne
Viser resultater 1 til 1 af 1

Emne: Krigsmager

 1. #1
  Überoverboggnasker Læsehesten's avatar
  Reg. dato
  Nov 2006
  Sted
  Odense
  Alder
  26
  Indlæg
  553

  Exclamation Krigsmager

  Krigsmager

  Forfatter: Jacob Hedegaard Pedersen

  Bogen kort fortalt: En fantasybog for voksne om krigen væsen.

  Udgivelsesår: 2018

  Forlag: DreamLitt

  Serie: Krigen 1

  Samlet bedømmelse: 10/10

  Sprog: 10/10

  Handling: 9/10

  Underholdningsværdi: 9/10

  Tre vidt forskellige personer bliver ramt af krigen på hver deres måde. De er af hver deres folk, men ingen af dem undslipper krigens klør, der ændrer deres skæbner.

  Dværgen Wihelmina er stolt af sit hverv som portvægter i Bjergriget. Hun er stolt af sit folk og sit rige. Men da krigen gør sit indtog i hendes verden, overgiver hendes regering sig til besætterne, i håb om beskyttelse mod værre onder. De barbariske bjergmænd undertrykker dværgene mere og mere. Uretfærdighed og modvilje bobler under overfladen hos Wilhelmina og flere andre dværge. Men det er farligt at vise modstand, det står mere end klart. Bjergmændene skyr ingen midler, og slår hårdt ned på al modstand, sabotage og opsætsighed. Men det ægger blot den spirende modstandsbevægelse til at kæmpe mere indædt, selvom det får konsekvenser.

  Arbejdsløse Asp er en trist karakter. Han er dybt alkoholiseret og skylder penge flere steder. Efter endnu en tur i fængslet får han hyre hos de frygtede, mystiske gamravne der sender ham på ærinder og ud med leveringer til hele byen. Asp vi gerne give sin kone og store børneflok en bedre tilværelse, men alligevel forsvinder de fleste af de tjente småpenge i diverse kroer og udskænkninger. Asp har det bedst når han er fuld. Det lukker af for ting han helst vi ignorere, og tilfredsstiller en stor del af hans behov. Resten kan han hente hjemme i sengen hos sin kone. Men når han har drukket er han utilregnelig. Til tider er han glad og elskelig. En god mand og far. Til andre tider bliver han vred og voldelig. Og hvis hans kone ikke villigt giver sig hen til ham, er han ikke bleg for selv at tage hvad han mener tilkommer ham, med den nødvendige vold og magt. Mere end én gang tager det overhånd, og en dag går det helt galt.

  Kragdish er en ung bjergmand der drømmer om den smukke Luzindja. Men som gedehyrde er han ikke et videre interessant parti for hende. Da en flok krigere kommer forbi ham og hans gedeflok en dag, øjner han en mulighed for at kæmpe for hæder og ære så han måske kan vinde hendes hånd. Kragdish er ulvetæmmer og krigerne overbeviser ham om at han vil få mulighed for at tjene sig et navn hvis han følger med dem. Krigerflokken er på vej til fladlandet for at bekæmpe menneskene som for længe siden overtog deres land. De beredte mænd former Kragdish og lader ham udvikle sig. Alligevel er den unge ulvetæmmer ikke forberedt på krigens gru. Han har et godt hjerte og kæmper for at holde fast i sig selv da folk viser sig fra deres værste sider, og da han står midt i kampens hede.


  Hold da op. Det var min tanke ved første side af bogen, og var min tanke efter sidste side af bogen. Jeg var mundlam, og måtte lige tygge på den et par dage. Kunne ikke helt finde ud af om det var et godt eller et skidt ”Hold da op”. Og det ved jeg måske stadig ikke helt. Jeg er både frastødt og facineret. Afskrækket og oplsugt. Både glad, og trist og vred.

  Jeg har aldrig læst en bog som denne. Jeg har læst masser af fantasy, mange bøger om slag og mange bøger om liv og død. Men den her har rystet mig på en måde jeg ikke helt forstår. Krøbet ind under huden på mig.
  Bogen er så absolut fantasy kun for voksne. Den er fyldt med krig, vold og voldtægt. Sex, grimme følelser og håb. Universet er fiktivt men men krigens mange aspekter og handlinger er frit inspireret af forskellige virkelige begivenheder. Bogen følger de tre hovedpersoner. Men i virkeligheden er det måske mere selve krigen der er hovedpersonen. Krigens væsen. Krigens skæbner. Krigens aktører. Krigens handlinger. Krigens indvirkning på verden. Krigens konsekvenser.

  Beskrivelserne er malende. Grotæske. Og alt, alt for virkelige. Vi mærker virkelig personernes frustrationer, følelser, vrede, sorg, glæde, håb. Og vi hepper på dem. Og hader dem. Der er virkelig mange grumme, grimme, frygtelige scener. Flere er stadig brændt på min indre nethinde og har efterladt en form for ar, der ikke er helet endnu. Og i virkeligheden beskriver alt dette jo ”Krig” som begreb meget godt. Men er alligevel slet ikke dækkende. Krig ændrer liv, det kan der ikke være så meget tvivl om. Bogen stiller spørgsmål ved om den også altid ødelægger personerne, hvis liv den påvirker? Eller er det muligt at bevare sig selv og sin integritet, når krigen raser og skæbner forandres?

  Bogen følger på skift de tre skæbner og formår på den måde at skabe dynamik og handling i historien. Den forlader hver gang personerne i spændende situaioner, for at følge en af de andre i en periode, og man bliver på den måde nødt til at læse videre for at få personernes historie. Personlighederne er beskrevet så godt at man kommer til at holde af dem og med dem. Selv med deres virkelig grimme sider. Det virker så virkeligt på både godt og ondt.

  Jeg både hader og elsker bogen. Syntes den er frygtelig og fantastisk. Har endnu ikke besluttet mig for om jeg vil udsætte mig selv for oplevelsen at læse næste bog i serien når den kommer. Men mon ikke den alligevel finder vej til min bogreol? Jeg vil på ingen måde anbefale bogen hvis man er meget følsom. For bogen er voldsom. Den er sindsygt godt skrevet og beskrevet. Lidt tung til tider, men slet ikke så jeg var ved at opgive den ellers over 600 sider lange fortælling. Jeg vil anbefale den til voksne der har mod på en rejse ind i krig, på en måde som nok ligger langt tættere på virkeligheden end de fleste fantasyromaners mere ”romantiske” skildringer af krig. Bogen stiller spørgsmål ved krigen, ved verden, ved livets mening. Den efterlader en med eftertænktsomhed, og en tvivl på det hele. Med rodede følelser. Wow og ad og åh nej!
  Senest redigeret af Læsehesten : 04-11-18 kl. 01:16
  Why give up when you can fight?
  If you give up, you're sure to lose, but if you fight, there is a chance you might win.

+ Besvar emne

Hurtigt svar Hurtigt svar

Hvis du allerede er medlem, skal du logge ind ovenfor.

Hvad hedder det brændstof biler almindeligvis kører på?

Emneord for dette emne

Bogmærker

Regler for indlæg

 • Du kan starte nye emner
 • Du kan skrive svar
 • Du kan ikke tilføje vedhæftninger
 • Du kan ikke redigere dine indlæg
 •