Malcolm er nysgerrig. Indtil videre har det aldrig rodet Asta, hans daimon, og ham i problemer. Egentlig har de bare lært mere, folk på kroen er villige til at svare på hans spørgsmål og ellers er de klare i spyttet om at han skal smutte. Selv om det kan være kedeligt at bo på The Trout med forældrene, så er det også trygt og kroen er det eneste hjem Malcolm har haft. Derudover lærer han god etikette og hvordan man udfører husarbejde korrekt af nonnerne som bor lige over på den anden side af floden. Til al held har Malcolm den smukkeste kano i Oxford, som har navnet "La Belle Sauvage". Et navn den videbegærlige dreng har læst i en bog.

Det starter med et agern, et agern med en hemmelighed, tre mænd der holder møde på The Trout og en bogbytteaftale med en virkelig klog studerende inde ved universitetet.

Men eventyret, farene og loyaliteten begynder med Lyra. Den lille pige, kun seks måneder gammel, hendes lille daimon Pan, som nonnerne har taget til sig og passer på, fordi hendes far er en opdagelsesrejsende og hendes mor åbenbart ikke vil passe på hende. Det regner, og der forlyder en profeti som ingen helt forstår, men alle vil have babyen. Det eneste Malcolm ønsker er at beskytte hende. For ham er hun noget særligt.

Det regner. Snart vil floden gå over sine bredder. En dreng med en kano kan være lige det der er brug for.

________________

Det var første side. Jordan kollegiet blev nævnt. Og jeg var tilbage. I en verden hvor folk er splittet i to, menneske og daimon. Det minder om den verden vi kender, men den er anderledes. Bare en smule. Nok til at det føles magisk.

Philip Pullmans sprog er intenst og svært til tider og fyldt med betydninger man skal tænke over. Jeg var opslugt af bogen, men jeg slugte den ikke, for jeg ville have det hele med. Bogen kræver at du husker hvad den fortæller dig. Jeg følte mig ret klog da jeg læste den. Jeg elsker igen at høre om alethiometere, deres tegn og betydningerne af dem. Endda at høre lidt mere om de andre. Jeg elskede at være tilbage i en verden med hekse og jypsier, daimoner der skifter form og børn der meget sejere end nogen kan forestille sig.

Bogen bygger langsomt op og over halvdelen af den foregår med Malcolm der finder ud af livet på The Trout, mens der langsom bygges op til noget langt mere eventyrligt og actionpræget. Det føles dog på ingen måder kedeligt. Det føles som det helt rigtige, at vi kender til nonnerne, og Alice i køkkenet, Alexanderforbundet, fru Coulter og Lord Asriel. Intet i denne bog føles som ligegyldig information og netop derfor bliver det ikke kedeligt at man læser halvdelen af bogen før man er igang med bagsidens profeti om indholdet. Især Alexanderforbundet gav mig kuldegysninger, hele grundlaget for det og hvordan det vinder magt. Er det ikke fedt en bog kan få dig til at have det sådan?

Philip Pullmans evne til at skabe karakterer man kommer til at elske er forbløffende. Der var episoder der skar mig hjertet, der var kærlighed der fik det til at vokse, og der var uhygge så jeg krummede tæer og måtte vide hvad der skete, for jeg kunne ikke have uvisheden. Malcolm kommer ind under huden og du har lyst til at kramme ham, heppe på ham, hjælpe ham og klappe ham på skulderen. Han er ikke hjælpeløs og hans logik er uovertruffen, selv om han kun er 11, så tror jeg netop det gør at han manden for den her bog. Jeg er endnu en gang forundret over hvor god Pullman er til at lave troværdige fortællinger. Som er helt magiske og vidunderlige. Jeg vil også lige sige at jeg også kom til at elske Alice og jeg måske stik mod alt fornuft fik et blødt punkt for Lord Asriel. JEG VED DET. Hvordan er det muligt når man kender slutningen af "Det Gyldne Kompas"? Men han er altså anderledes. Det sværger jeg.

Det er helt uden tvivl jeg kan sige at jeg kommer til at læse den her bog igen. Og igen. Og så tvinge nogen andre til at læse den for så selv at læse den igen.

Jeg tror det eneste dårlige ved bogen er at jeg skal vente på nummer 2.

Jeg vil skyde på man får mest ud af den når man er fyldt 13, der er mange fremmede ord og lange sætninger. Du skal ikke være urolig hvis det er længe siden du lyste trilogien om Lyra, du kan sagtens læse den her selv om du føler du har glemt noget.