Om bogen:

Går du med den der drøm om at skrive en bog, samtidig med du faktisk lidt gemmer drømmen væk i maven, fordi du ikke tror på dig selv nok til at vide, at du godt kan skrive en fed historie?
Så er du i hvert fald ikke den eneste. Men der er hjælp at hente. For rigtig mange mennesker går faktisk rundt med idéer til fede plots, de mangler bare at føre det ud i livet. Dét kan Jan Kjær gennem sin bog ”Det gode plot” hjælpe med.

Her får man en bog, der er delt op i en række kapitler, der hver beskæftiger sig med forskellige dele af historieskrivningen. Her er det ikke nødvendigvis at du har grammatikken i orden, der spiller den største rolle, men derimod at du har plottet i orden. For hvem gider egentlig læse en roman med et plot, der er gennemhullet som en si, eller et plot, der egentlig holder vand - men som er dødkedeligt? Det er der ikke mange, der vil.

”Det gode plot” er ikke en facitliste. Det er vigtigt at holde fast i. Det er en rettesnor, man kan bruge til hjælp, som er skrevet af en yderst kompetent forfatter, der har mange udgivelser bag sig, og derfor ved, hvad han snakker om - og det kan godt mærkes. Det er fedt! Den holder sig ikke til én stringent linje, men gennemgår flere forskellige plottyper.

Kjær er dygtig til undervejs i skrivningen at inddrage eksempler, både eksempler fra kendte romaner, de fleste kan associere til, samt til hans egne romaner, som Kjær naturligvis kender så indgående, at han med lethed får læseren overbevist om, at man måske faktisk næsten selv har læst romanerne - sådan føles det i hvert fald, og det er ganske heldigt, da det gør det meget lettere at forstå forskellige plotstrukturer.

Jeg blev helt glad, da jeg på nogle af de første sider stødte på teorier af mennesker som for eksempel Joseph Campbell, der har beskæftiget sig meget med strukturen i myter. Mange andre bliver også inddraget, og modeller man kender fra danskundervisningen dukker også op - og blandingen af kendt og ukendt stof fungerer faktisk rigtig godt.

Det er vigtigt at pointere, at den lave score for ’Underholdningsværdi’ reelt set ikke betyder noget for bogen. Det handler ganske enkelt om, at ”Det gode plot” er en bog, der i mange henseender er praktisk, forklarende og oplysende, men som på ingen måde er skrevet for at underholde - det er en faglitterær bog, som gerne vil hjælpe forfattere in spe på vej - og dét klarer den til UG.

Alt i alt en rigtig fin bog, der gennemgår nogle ting, man har hørt før, men også tager nye ting op, der giver nye syn på sagerne. Undervejs er den rigt illustreret med modeller, der gør bogen mere overskuelig, og det simple sprog gør, at alle kan være med.